Vapaa-aika luonnossa

Viime aikoina luonnon vaikutusta hoitotyössä on alettu tutkia ja stressaantuneille henkilöille on suositeltu luontoterapiaa. Tutkimusten mukaan rakennettu ympäristö pitää sisällään paljon elementtejä, jotka väsyttävät, kaupunkien äänet ja kiireinen ilmapiiri eivät anna ihmisille tarpeeksi mahdollisuuksia palautua työtaakasta.

Luonto hoitaa

Tarvitaan paikkaa, joka hellii mieltä ja kehoa. Luonto on aina ollut olemassa, kävely vanhojen puiden ja maisemien seassa valaa ihmiseen uskoa jostain muuttumattomasta. Kun oma elämä rakoilee liitoksistaan eikä keho saa rauhaa, antaa kokemus luonnossa voimaa. Sanotaankin että luonto voimaannuttaa.

Suomalaisille luonto on lähellä, jopa kaupunkilaiset voivat lähteä metsään ilman sen suurempia välimatkoja ja siirtymisiä. Kävely merenrannalla tai puistossa saa jo aikaan positiivisia vaikutuksia kunhan muistaa antaa mielen rauhoittua. Kävelylenkistä saattaa tulla helposti suorittamista sykettä ja askelmittaria tuijotellen, parasta olisi antaa kehon viedä rauhassa ja antaa ajatusten askarrella rauhassa.

Luonnon ja rauhoittumisen pitäisi olla luonnollinen osa arkea, ei niin että niitä varten on varattava almanakasta aika. Yhä kiireisempi elämänrytmi vaatii keholta jaksamista, joten sitä tulee muistaa hoitaa hellästi. Luonto tarjoaa myös kauneutta ja terveyttä, villiyrtit ovat käyttökelpoista ruokaa tai rohtoja väsyneelle keholle. Viime vuosina kiinnostus luonnonantimia kohtaan on kasvanut ja moni on kiinnostunut tutumpien marjojen ja sienien lisäksi luonnon muistakin antimista.

Halaa puuta

Istahtaminen ikivanhaan metsään saa ihmisissä aikaan nopeasti reaktioita. Tarkkaavaisuus paranee ja kaikki aistit valpastuvat, luonnon liikkeiden tarkkailu johdattaa jonkun alkuvoimaisen jäljille ja moni tuntee hyvin vahvaa sidettä luontoon.

Metsä ei ole vieras varsinkaan suomalaisille, joilla on pitkät perinteet metsien kanssa. Metsistä on saatu elinkeino, metsää on kunnioitettu ja siellä samoilu tai marjastaminen on ollut tuttua usein lapsesta asti. Metsän aarniopuut ja muuttumattomat maisemat saavat ajatuksen kirkkaaksi, arjessa vaivannut ongelma alkaa tuntua merkityksettömältä kun ihminen asettuu osaksi maailmankaikkeutta. On vain tuulen henkäys, satoja vuosia paikallaan seisonut mänty ja luonnon oma järjestys.

Luontoon ei kannata lähteä puhelin kourassa etsien nettiyhteyttä, vaan heti ensimmäiseksi tulisi sammuttaa puhelin. Luonnossa oleilu ei ole suorittamista vaan rauhoittumista, kaikenlainen tekojen arvioiminen ja suorituskeskeisyys rapisee metsän uumenissa.