Pyöräily on hyvä tapa kuntoilla

Kesällä pyöräily on yksi parhaimmista tavoista liikkua ja kohottaa kuntoa. Pyöräily on ensisijaisesti peruskuntoa ja aerobista kuntoa nostattava kuntoilumuoto, ja pyörän selässä työ-, koulu- ja harrastusmatkat kulkevat sujuvasti. Pyöräily on myös sykettä nostavana liikuntalajina turvallisempi nivelille kuin esimerkiksi lenkkeily tai aerobic, sillä pyöräilyssä raajojen liikeradat ovat rajatut ja hallitut.

Pyöräily sopii sekä aloittelevalle että kokeneelle liikkujalle. Aloittelevalle liikkujalle pyöräily tarjoaa helpon tavan lisätä liikunnan määrää arjessa ja tarjoaa kevyen ja turvallisen tavan aloittaa säännöllinen kuntoilu. Kokenut liikkuja voi hyötyä pyöräilystä monin tavoin. Kevyt pyöräily voi toimia palauttavana liikuntana, ja esimerkiksi mäkipyöräily tai kilpapyöräily antaa puolestaan lisää haastetta liikkumiseen.

Miten aloittaa pyöräilykausi?

Pyöräilykauden aloittamiseen tarvitaan vain polkupyörä ja pyöräilykypärä. Mikäli polkupyörä on ollut käyttämättä pitemmän aikaa, sen kunto tulee tarkistaa huolellisesti ennen ensimmäistä ajoa. Polkupyörä tarvitsee säännöllistä huoltoa, minkä voi tehdä itse tai teetättää pyörähuoltoa tarjoavassa liikkeessä. Pyörä kannattaa myös puhdistaa kostella rätillä jokaisen pyöräilykerran jälkeen, sillä siten pyörän eri osat kestävät käytössä pitempään.

Kaikkien pyöräilijöiden olisi hyvä totutella käyttämään kypärää, sillä se on ainoa tapa suojata pää mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Muita suojia ei kaupunkipyöräilyssä välttämättä tarvitse, mutta jotkut pyöräilyä enemmän harrastavat voivat hyötyä pyöräilyhanskoista tai pyöräilyyn suunnitelluista kengistä. Pyöräilyyn sopivaa tuotevalikoimaa voi tutkia lisää internetissä, ja esimerkiksi ruotsalainen verkkokauppa Cykelkraft myy monia merkkituotteita kohtuulliseen hintaan.

Kuinka saada paras hyöty pyöräilystä?

Pyöräilystä saa parhaan hyödyn irti, kun tarkastelee omia liikkumisen ja muun elämän tavoitteita kokonaisuutena. Mikäli tavoitteena on säännöllisen liikkumisen aloittaminen, pyöräilystä hyötyy parhaiten ajamalla pyörällä säännöllisesti ja vaikkapa korvaamalla osa autolla tai bussilla kuljettavista matkoista pyörällä. Kokenut liikkuja taas voi yhdistää pyöräilyn muuhun harrastamaansa liikuntaan ja voi pyöräilyllä myös treenata omaa aerobista kuntoaan.

Moni saattaa pohtia, kasvattaako runsas pyöräily reisilihaksia. Näkyyhän Ranskan ympäriajoissa paljon voimakkailla reisilihaksilla työskenteleviä urheilijoita. Vastauksemme on, että lihaskunto voi kehittyä pyöräilyllä vähän tai jonkin verran, ja silloinkin tulee ajaa runsaasti ja kovaa. Pyöräilyn rinnalle suositellaan usein toista liikkumismuotoa, kuten uintia tai kuntosalia, sillä pyöräily yksinään on jonkin verran yksipuolinen liikkumismuoto.