Pole-dance harrastuksena

Tankotanssin tekniikka on peräisin kiinalaisesta sirkuksesta, jossa tolpan ympärillä on nähty usein miehiä temppuilemassa akrobaattisia suorituksia. Moni mieltää kuitenkin tankotanssin eroottiseen tanssiin hämärässä pubissa eikä vaativaan lajiin.

Vaativa laji

Tankotanssi yhdistelee tanssia ja akrobatiaa, se on parhaimmillaan vaativa harrastus, jossa kehon jokainen lihas pääsee työskentelemään. Tankotanssi vaatii harrastajaltaan pitkäjänteisyyttä, sillä liikkeitä on toistettava useita kertoja, lopulta niistä saadaan sulavia ja voidaan siirtyä seuraaviin temppuihin. Kehon lihakset kehittyvät ja pystyvät tukemaan paremmin tangolla tapahtuvaa liikkumista.

Tarkoituksena on saada aikaan liikkeiden sarja, joka näyttää sulavan helpolta vaikka takana onkin paljon työtä ja harjoittelua.

Suosio kasvaa Suomessa

Lajin suosiossa nähtiin piikki joitakin vuosia sitten Suomessa, pienilläkin paikkakunnilla tulijoita harrastuksen pariin oli enemmin kuin kursseilla oli tilaa. Moni jonotti varapaikalla ja innokkaimmat alokkaat hankkivat kotiinkin tangon. Tankotanssiin tarvitaan ammattitaitoista ohjaajaa mutta alun jälkeen sitä voi harjoitella myös omalla ajalla. Jos haluaa menestystä lajista, ei yksi harjoitustunti viikossa riitä vaan treeniä ja toistoja tulee harjoittaa huomattavasti enemmin.

Tankotanssiin ei tarvita oikeastaan muuta kuin tanko, joka on mahdollista vaihtaa pyörivään tai staattiseen tilaan. Harrastajilla on yleensä melko niukasti vaatteita mutta tämä ei selity eroottisuuden hakemisella vaan turvallisuudella. Tankotanssissa noin puolet liikkeistä on akrobaattisia ja loput tanssinomaisia, tämän vuoksi pito ihon ja tangon välillä on tärkeää ja parhaiten se onnistuu kun välissä ei ole luistavia vaatteita.

Tankotanssi on urheilulaji ja suomalainen Oona Kivelä onkin lajin nelikertainen maailmanmestari. Laji sopii lähes kaikille eikä ylipainokaan ole este. Lajin harrastajien ikähaitari on laaja, jokainen voi suuntautua liikkeissä itselle sopiviin tapoihin, toinen nauttii enemmin tangolla pyörimisestä kun taas toinen treenaa mielellään käsien lihaksia kannattelujen avulla.